Sjögren om att bli uppflyttad: “Ska bli kul att få chansen i Handbollsligan”

Julian Sjögren går in på sin tredje säsong i Redbergslids IK. Hittills har han hållit hus i farmarlaget Rosendals IK, men inför denna säsong har 18-åringen blivit uppflyttad till Redbergslids A-lag.

Inför nästa säsong har junioren Julian Sjögren flyttats upp till Redbergslids herrtrupp. Sjögren började sin handbollskarriär i Stockholm och flyttade till Göteborg inför gymnasiet.

– Min moderklubb är Årsta AIK, men jag har även representerat Silwing/Troja som B-pojk. När jag skulle börja på gymnasiet bestämde jag mig för att söka in till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg och där pluggar jag nu mitt sista år innan studenten, berättar Julian Sjögren och fortsätter:

– Det finns bara ett rikshandbollsgymnasium i Sverige och jag var väldigt medveten om att jag ville komma in där. Handboll är det jag brinner för så jag ville verkligen gå på det gymnasiet.

Sjögren är inte ensam om att ha flyttat från Stockholm till Göteborg för Katrinelundsgymnasiet. Även Redbergslidsspelaren Carl Hamberg har gått samma väg och till en början var vännerna sambos.

– Calle flyttade också ned och i början bodde jag med honom, så det var ganska skönt att slippa vara helt ensam. Nu bor jag med Filip Söderström som spelar i juniorlaget här i RIK.

Julian Sjögren är född år 2002, precis som Carl Hamberg, Elliot Stenmalm och Alvin Sirén. De alla fyra går i samma klass och spelar nu även i samma lag.

– Vi är med varandra väldigt mycket, nästan varenda vaken timme på dygnet. Vi ses först hela dagarna i skolan och sedan på träningen, men vi har vant oss, berättar vänsterkanten och fortsätter:

– Det är klart att vi kan tröttna på varandra ibland eftersom vi umgås så mycket men den vänskap vi har byggt upp under dessa år här i Göteborg betyder väldigt mycket. De är ju mina bästa kompisar, tillslut blir det mer som att de är mina syskon.

Julian Sjögren går nu in på sin tredje säsong i klubben och sin första i A-laget.

– Jag blev uppflyttad i april tidigare i år vilket var väldigt roligt. Jag kände ju många av de yngre spelarna sedan tidigare, de andra är ju ganska mycket äldre än mig så de hade jag inte pratat med lika mycket. Men det var lätt att komma in i gruppen och jag ser väldigt positivt på kommande säsong.

Hittills har det inte blivit något inhopp för Sjögren i Handbollsligan, men han har varit med på bänken vid tre tillfällen.

– I december förra året fick jag vara med på bänken i en match mot Guif när Ludvig Högberg var sjuk. Jag förväntade mig inte att få spela något utan såg det mer som en rolig grej att jag fick chansen att vara med och se hur det går till, berättar han och fortsätter:

– En A-lags match är som en heldagsaktivitet. Man samlas långt innan, man har lång tid på sig att förbereda sig och sedan kanske man äter tillsammans med laget efter matchen.

Under sin tid i Göteborg har Julian Sjögren spelat i Redbergslids farmarlag Rosendals IK i Division 2. Nu ser han fram emot att få chansen i Handbollsligan på riktigt.

– När jag var med på bänken förra året så kändes det som att steget var väldigt stort. Nu känns det som att det har minskat och jag ser fram emot att få chansen att testa mina vingar i Handbollsligan under säsongen. Nu hälsar vi Julian Sjögren välkommen upp till Redbergslids A-lag och önskar honom lycka till under kommande säsong.

Fanny Juhlin, fannyjuhlin15@gmail.com