“Att försöka göra det bästa av situationen”

Ann Filipsson är arrangemangsansvarig i Redbergslids IK sedan drygt ett år tillbaka vilket innebär att hon ansvarar för matcherna i Handbollsligan. Med en pågående pandemi och en ännu olöst arenafråga är utmaningarna många. Vi har tagit en pratstund med Ann för att höra hur tankarna går kring kommande säsong.

Många inom idrottsrörelsen har upplevt irritation kring det orättvisa faktum att maxgränsen på 50 pers inte gäller överallt utan är beroende av andra omständigheter. Hur ställer du dig till frågan?

– Jag kan hålla med om att regelverket emellanåt har en del gråzoner och att det finns en viss orättvisa. Samtidigt tycker jag det är viktigt att komma ihåg att vi just nu är med om något väldigt ovanligt och att vi måste sätta människors säkerhet i första hand.

– Sen är det såklart synd att vi för tillfället inte får vara mer än 50 personer i publiken och att det även framöver kommer vara begränsningar för publikantalet samt olika restriktioner. Det är som det är och vi får helt enkelt försöka göra det bästa av situationen.

Vidare fortsätter Ann berätta att det är väldigt vanligt med så kallade soffbiljetter till varje hemmamatch men att RIK kommer gå en lite annorlunda väg. RIK kommer ha ett visst antal temamatcher där ett specifikt ämne uppmärksammas och att man just till dessa matcher kan köpa soffbiljetter eller skänka pengar på andra sätt.

Berätta om de olika tänkta temamatcherna!

– Vi har tidigare testat på att arbeta med olika teman, till exempel att vi uppmärksammat bröstcancer i oktober månad och prostatacancer under november månad. Nu kommer vi börja med att uppmärksamma psykisk ohälsa i samband med matchen 21 oktober. Psykisk ohälsa är väldigt utbrett i Sverige, det gäller allt från prestationsångest och depression till ätstörningar och suicidtankar. Då kommer vi att ha en insamling i Love Olind Grudens namn som var målvakt i RIK och som för en tid sedan valde en annan väg.

I november kommer RIK i vanlig ordning arrangera #RIKmustaschen där insamlingen går till prostatacancerförbundet och nästa år är en hälsovecka inplanerad. Ifjol gjorde RIKs damlag i div. 3 succé med ”Rosa Matchen” där laget samlade in 40 000 kr till bröstcancerfonden. I år kommer denna match spelas i mars istället med förhoppning om lättare restriktioner och mer publik.

Hur har corona-viruset och restriktionerna påverkat er annars?

– Såklart mister vi intäkter, både i form av inträde och andra säljaktiviteter. I övrigt krävs mer fokus och planering åt att kunna upprätthålla säkerheten för alla besökare samt att vi har fått anpassa tider och servering för att minska smittspridningen. Vi kommer också ställas inför tuffa val – vilka ska få komma in på matcherna?

Som ett sista tillägg vill Ann säga att det bara är att höra av sig om man vill hjälpa till som volontär. Vi tackar Ann för pratstunden och uppdateringen.