Lipovac: “Redbergslid var det enda alternativet”

I vintras stod det klart att den före detta Redbergslidsspelaren Mario Lipovac var klar för en återkomst till klubben efter fyra säsonger på annat håll. Nu ser han fram emot kommande säsong med klubben i hans hjärta.

Mario Lipovac kom till Redbergslid som 16-åring för att gå på handbollsgymnasiet i Göteborg. Innan dess bodde han i Karlstad och spelade handboll för moderklubben IF Hellton.

– Det första halvåret i Göteborg var väldigt tufft. Att flytta hemifrån som 16-åring och behöva ta hand om allt själv är svårt. Jag är en familjemänniska också så att flytta ifrån familjen var väldigt jobbigt, berättar Mario Lipovac.

Under våren 2009 blev Lipovac  uppflyttad till Redbergslids A-trupp. Ekonomiska problem i klubben gjorde att de etablerade spelarna som försörjde sig på sporten var tvungna att hitta nya klubbar. Det öppnade upp chansen för de yngre och Mario Lipovac var en av dem.

– Det var roligt att bli uppflyttad så tidigt. Jag var bara 18-19 år då, så något stort ansvar kanske jag inte direkt hade. Men vi fick chansen att visa att vi tillhörde laget. Sedan blev jag kvar i A-laget i sju säsonger.

Efter nio säsonger i Redbergslids verksamhet skrev 28-åringen på ett kontrakt med IFK Kristianstad.

– När jag skrev på hade de precis vunnit ett eller två guld. Det var kul och smickrande att de var intresserade och såg någonting i mig. I Kristianstad fick jag även vara med och vinna två SM-guld samt spela i Champions League vilket är något av det häftigaste jag upplevt.

I Kristianstad blev det två säsonger för Mario Lipovac som sedan bytte till ett annat skånelag, Ystad IF HF.

– Jag kände att det var dags att röra på mig. Både jag och min fru ville stanna i Sverige, så då blev det Ystad. Där fick jag även chansen att spela med Kim Andersson vilket är en av de bästa spelarna jag någonsin spelat med. Det är en helt annan klass på honom, berättar Lipovac.

Efter fyra säsonger på annat håll valde mittsexan  inför kommande säsong att vända hem igen till Göteborg och Redbergslid igen. Där bor han nu med sin fru Tamara och sin snart ett år gamla son Leo i Olskroken.

– Leo föddes under mitt sista år i Ystad, när han kom blev det andra prioriteringar i livet. Att flytta utomlands med ett nyfött barn fanns knappt med i tankarna. Att flytta till Karlstad var inte heller något alternativ, det finns inget speciellt som drar mig dit egentligen, förutom mina föräldrar såklart. Jag känner mig mer hemma här i Göteborg, berättar Lipovac och fortsätter:

– Jag har alltid sagt att jag vill flytta tillbaka till Göteborg. Min fru kommer härifrån och jag har även min bror som bor här. Både jag och min fru kände att vi ville tillbaka hit.

När Mario Lipovac hade bestämt att flyttlasset skulle gå tillbaka till Göteborg fanns det inget annat alternativ än att spela för Redbergslid.

– Det fanns inget annat val. Redbergslid har fostrat mig till den jag blivit. Jag ville komma tillbaka till klubben och ta mer ansvar och ha en större roll. Det ska bli otroligt roligt att spela här igen. Det kändes nästan lite konstigt när jag satte på mig matchtröjan i första träningsmatchen. Jag blev tvungen att kolla på loggan flera gånger, berättar Lipovac och fortsätter:

– Jag har ju spelat i Redbergslid i nio säsonger innan och har alltid haft samma plats i omklädningsrummet i Rosendalshallen. Nu är den upptagen av Oskar Ysander, så jag får sitta bredvid istället. Men det blir alltid automatiskt när jag kommer in i omklädningsrummet att jag går till den platsen först, sedan kommer jag på mig själv att jag inte sitter där längre och att jag redan gått förbi min nya plats. Det är lite komiskt att det sitter i ryggmärgen trots att det var fyra säsonger sedan jag var här senast.

Förutom handbollen så har Mario Lipovac ett stort intresse för trav. Det spenderar han mycket tid på när han inte spelar handboll.

– Jag är med och ger tips på Sportbladet som folk från hela europa kan ta del av. Sedan har jag även en podd om trav som heter Spets & Slut tillsammans med min kompanjon Erik Pettersson. Den släpper vi varje fredag inför V75 som är på lördagar. Så trav är ett av mina absolut största intressen.

Mario Lipovacs intresse för trav växte fram redan som barn då hans pappa var väldigt travintresserad. Mario Lipovac följde då med sin pappa till olika banor. Numer spenderas bussresorna hem och från bortamatcherna med att kolla på hästar och annat som har med travsport att göra.

Nu hälsar vi Mario Lipovac välkommen hem till Redbergslid och önskar honom lycka till i höst.

Fanny Juhlin, fannyjuhlin15@gmail.com